fredag 12 mars 2010

Perfekt solbränna

Nu när våren och sommaren snart är här kanske många är sugna på att få lite färg på kroppen.

Solning och rökning är det som gör att vår hud åldras snabbare,ger pigmenteringar och canser. Därför är det extra viktigt att man solar försiktigt då okunskapen kring solning är stor.


När vi blir bruna är det melaninet i huden som färgas, melaninet är tillför att skydda våran hud mot uv ljus.

Det är de döda hudcellerna i det översta hudlagret (epidermis) som tar färg. Därför kan en mogen hud med sämre cellförnyelse uppnå en mörkare dock ojämnare hudfärg.


För att uppnå den bästa solbrännen som också håller längst och är jämnast är peeling det viktigaste. Som du kanske känner igen sitter sommarbrännan längre än Thailandsbrännan för att den har man byggt upp under en längre period.


Peela kroppen 1-3 ggr i veckan beroende på peeling och känslighet (blossande) på huden. Var även noga med att smörja upp din kropp/ansikte med en ren olja/balm eller hudlotion utan mineraloljor (parafinum, vaselin, mineraloil).


För att inte bränna huden så smörj den noga med solskyddsfaktor. Bränna huden är lättare än vad man tror och det resulterar i en röd hud som bara flagnar och blir ojämn i strukturen.

Många tror att bränna huden är när man får ont och inte så fort huden blir de minsta röd, vilket är fel.


Tänk på att aldrig sola på ett ärr/tatuering som är mindre än 6 mån. Gravida kvinnor får lättare sammansatta pigmenteringar (cloasma) och bör undvika sol helt.


Det finns 3 olika sorters uv ljus


UVA-aging- uv ljuset som gör att våran hud åldras snabbare. Finns i solen, solarium, lysrör, microvågsstrålning mm.

UVB- burning, uv ljuset som gör våran hud brun. Finns i solen, solarie.

UVC-canser, uv ljuset som ger oss canser. Skyddas av vårt ozonlager som i Australien är mycket skör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar